Henk Dekkers op de bres voor veroordeelde indiaan   Terug

'Een boete neem ik op de koop toe'

Henk Dekkers

 

Afgelopen, week viel ons oog op een groot spandoek met de tekst LEONARD PELTIER , MOET UIT DE GEVANGENIS. Na intensief speurwerk zijn we " erachter wiee het doek op het viaduct bij de De Noostraat heeft opgehangen. Henk Dekkers verkoopt waterbededden en exploiteert een zaak maar in zijn vrije tijd is hij lid van de Nederlandse Actiegroep NoordAmerikaanse Indianen (NANAI). Hij maakt zich hard voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. "Toen ik ooit kennisnam van wat er de indianen in de loop der tijden is aangedaan heb ik me aangemeld bij de NANAI" aldus de IJmuidenaar. „Ik wil op mijn manier een bijdrage leverén.

Door actie te voeren. Als zoveel mogelijk mensen via brieven en dergelijke druk op de Amerikaanse overheid blijven uitoefenen kunnen we iets bewerkstelligen. Bijvoorbeeld de vrijlating van Leonard Peltier, die ten onrechte tot levenslange gevangenisstraf is veroordeeld."

Het verhaal van Leonard Peltier is een vreemde zaak. In 1975 'verschenen twee FBI-agenten in' het Pine Ridge-reservaat in Zuid-Dakota, Verenigde Staten. Ze zochten iemand die een paar laarzen zou hebben gestolen. Er werd geschoten op het terrein en bij het daaropvolgende vuurgevecht kwamen de twee FBI-agenten om het leven. In de maanden daarna werden vele indianen gearresteerd en verhoord. Leonard Peltier - tevens actief in het American Indian Movement - werd schuldig bevonden aan moord. „Het bewijs werd echter nooit geleverd", zegt Henk Dekkers verontwaardigd.„ Door valse getuigen-verklaringen en intimidatie heeft de rechter hem veroordeeld tot tweemaal levenslang. Omdat hij zich inzette voor de rechten van de' indianen hebben ze hem die moord in de schoenen geschoven. Een makkelijke manier om van lastige mensen af te komen." Zijn verontwaardiging over deze al jaren slepende zaak zette Henk om in een actie, die de afgelopen week de aandacht trok.

Een gigantisch polyester bord met de kreet LEONARD PELTIER MOET UIT DE GEVANGENIS sierde enige dagen het viaduct bij de De Noostraat. Inmiddels is het door de Velsense politie in beslag genomen. ,,Kijk, ik ben niet soft. In het actievoeren ben ik fel. Ik gebruik geen geweld, want dat lost niets op. Maar als ik een boete riskeer neem ik die op de koop toe. Het gaat er mij om deze zaak zoveel mogelijk in de publiciteit te brengen."

 

 

Waarom is Henk speciaal betrokken bij het lot van de indianen? „De kijk van de indianen op het leven vind ik heel bijzonder. De indiaan leeft in harmonie met het grote geheel. Mens, plant en dier gaan samen. Ze hebben de aarde altijd als hun moeder beschouwd. Zo'n film als Dances With Wolves maakt duidelijk wat voor mooi volk het eigenlijk is. Zo'n minderheidsgroepering moet in vrijheid kunnen leven."

 

PL•     Terug