Kunstenaar Henk Dekkers                Terug
exposeert in bibliotheek

 

IJmuiden - In de Centrale Bibliotheek op het Dudokplein zijn de hele maand december schilderijen te zien van de IJmuidense kunstschilder Henk Dekkers. De expositie is te zien tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek. Dekkers groeide op in IJmuiden en naderhand in Velsen, nabij de bossen en parken, waar hij elke dag buiten speelde en voetbalde. Na de lagere school in Driehuis ging hij op 13-jarige leeftijd naar het ondernemerscollege en haalde op 16-jarige leeftijd zijn handelsschool, middenstands- en typediploma. Enige tijd daarna deed Dekkers een cursus management, waarvoor hij een certificaat haalde.
In zijn leven spelen voetballen, indianen, zingen, ondernemer zijn, geloof, spiritualiteit, veel in de natuur zijn en mensen en dieren helpen een grote rol. Dit alles resulteerde in dat Henk zes verschillende bedrijfjes exploiteerde en in veel jeugdelftallen op doel stond bij voetbalclub VSV. Na zijn jeugdvoetbaltijd hield Henk zich bezig met squashen, krachttraining, zwemmen, strandlopen en fietsen. '
In 1992 plantte Dekkers een boom in het park Beeckestijn voor het behoud van de natuur en voor het lot van de Amerikaanse Indianen. In de verdere jaren maakte hij twee cd's. Bovendien staan zijn nummers op verschillende verzamel-cd's. Korte tijd later ging Dekkers zich financieel en daadwerkelijk voor goede doelen, zieke mensen en dieren inzetten.

De (surrealistische) schilderijen die Henk Dekkers maakt hebben heel vaak te maken met de zon. De zon is het symbool van leven, God en mystiek, deze laatste drie onderwerpen zijn de inspiratie voor de kunstenaar. Op andere schilderijen zien we vaak de Egyptische piramides en de Indiaanse 'thunderbird' (dondervogel), die deel uitmaakt van de Indiaanse cultuur. De kunstenaar noemt zijn schilderijen 'surrealistische sfeerlandschappen'. Henk Dekkers kreeg zijn Indiaanse naam 'Running Wolf van een bevriend Lakota Indiaan uit de Verenigde Staten. Op alle schilderijen, die meestal met olieverf zijn gemaakt en soms ook met acrylverf, laat de kunstenaar zijn kleuren in een mystieke vorm harmoniseren, wat heel veel warmte uitstraalt, maar ook mysterie. Voor een deel schildert Dekkers voor de verkoop, maar een groot gedeelte van de schilderijen wordt bewaard om ooit alles in een museum te kunnen exposeren. Dekkers is in de afgelopen jaren veel in de media geweest, een klein gedeelte daarvan is te zien op www.henkdekkers.com. Naast het schilderen en zingen schrijft Dekkers graag poŽzie en overdenkingen. Dit staat echter nog in de kinderschoenen.

 

Meer nieuws

Henk Dekkers maakt tweede CD

CD van de legendarische Henk Dekkers

 

    Terug